Verslag Online Meeting 27 juni 2020

Deel dit artikel

,

Dit is een verslag van de on-line meeting gehouden op 27 juni 2020 van 10.00 tot 12.00 uur.
Hierbij werd gebruik gemaakt van een HCC-server met Jitsi software welke was te benaderen via de link http://wij.hcc.nl/commodore.  In wisselende samenstelling zijn er 30 deelnemers aanwezig geweest.

 

20200627OnlineMeeting01

Zoals ook gebruikelijk op onze normale clubdagen waren een aantal deelnemers weer erg vroeg aanwezig. Het officiële deel werd echter netjes op tijd gestart en na een kort welkom van onze voorzitter was het woord aan Anthony Mo. Hij vertelde over zijn uitgebreide CD32 setup welke hij had aangesloten in op zijn TV in de huiskamer. Hij liet specifiek zien welke hardware hij had gebruikt om de bediening draadloos te maken. Tevens had hij een oplossing om het analoge-beeldsignaal om te zetten naar HDMI.

Daarna was het de beurt aan Ron van Schaik die vertelde over zijn ervaringen met het laden van originele C64 games vanaf tape. Deze ervaringen deelde hij op onze FaceBook pagina met foto’s en een verhaaltje. Opvallend was het grote aantal reacties op deze postings. Voor veel volgers bleek dit namelijk weer mooie herinneringen op te roepen.

Robbert nam het (game)stokje van hem over door een herontdekt spel Cybex Escape uit 1986 te tonen in een videoverslag. Bijzonder was dat de maker van het spel ook net online was gekomen omdat hij had vernomen dat zijn spel Cybex Escape besproken werd. De mogelijkheid bestaat dat hij nog een keer een lezing komt geven over het maken van het spel.

Dit leidde tot een discussie wanneer bijeenkomsten dan weer mogelijk zijn. Door de Covid-19 regels is een bijeenkomst momenteel namelijk nog niet mogelijk. Zelfs een veel grotere zaal, of alles opdelen in groepjes, is niet haalbaar. Het zou onmogelijk zijn om met elkaar naar dingen te kijken als je 1,5 meter afstand moet houden.

Aansluitend vertelde Marvin over het uitstel van Amiga FlashBack 2020 naar het weekend van 26 en 27 juni 2021. Dit omdat er vele gasten uit het buitenland worden verwacht en met de huidige reisbeperkingen is dat toch een probleem. En de gastenlijst is erg indrukwekkend. Grote namen, zeg gerust beroemdheden, uit de retro-scene zullen aanwezig zijn. Alle informatie is te vinden op https://www.flashback2020.com en daar kan je nog kaarten bestellen.

Fred deed een oproep aan de aanwezigen om ook eens kort te vertellen waar ze mee bezig waren. Als voorbeeld gaf hij enkele projecten die hij was tegengekomen op internet.
Zoals een vervanger voor de TED chip. Het eerste testmodel werkt zoals je kan lezen op: https://retrohax.net/the-thed-project-update-3/
Verder is er een goedkope vervanger voor de PLA van de C64 gemaakt. Hoe dit mogelijk is voor ongeveer 3 euro kan je zien op: https://youtu.be/GKyoh_gGTYM
Voor de zelfbouwers is er ook nieuws over de Pi1541. Deze software werkt nu ook met ‘oudere’ Rasberry Pi’s. Meer informatie op: https://cbm-pi1541.firebaseapp.com 

20200627OnlineMeeting02

Ook een grappig ding is een SD-card aangesloten op de printerpoort van je Amiga.
Dit zou bijvoorbeeld kunnen werken als een goedkope alternatieve harddisk op je A500. De snelheid is helaas niet bijzonder groot, namelijk ongeveer 2x die van een floppy. Meer info op: https://www.generationamiga.com

Robert de Boer vertelde dat hij voor de Sinclair Spectrum een printje heeft gemaakt welke de kwaliteit van het videosignaal fors verbeterd. De kleine print past op de plek van de TV-modulator die daarom verwijderd dient te worden. Zal voor velen geen probleem zijn want een RF-signaal wordt vrijwel niet meer gebruikt. Binnenkort komt deze betaalbare video-oplossing op Github te staan.

20200627OnlineMeeting03

Robert verteld; Dit is het derde en laatste ontwerp van mijn s-video voor de 16/48 kb Spectrum. Het maakt gebruik van een THS7314 videofilter / buffer / versterker van TI. Het lijkt erop dat de FMS6143 die ik in mijn tweede ontwerp gebruikte al verouderd is en dus koos ik nu voor de THS7314 die wat moderner is. Het bord zelf werkt daarom nu ook op 3,3 volt. Nieuwe borden en componenten zijn besteld. Ik zal er snel één bouwen om te testen en laat het weten via Github.

Voor een aantal bezoekers zat de meeting er nu op, maar voor de echte doorzetters had Fred nog een puzzel klaar staan.  Er waren 24 pittige vragen die letters opleverden. Met deze letters moest een ‘naam’ gevormd worden. Blijkbaar was dit een behoorlijk moeilijke opdracht want pas na enkele hints lukte het een deelnemer om de oplossing te geven.
Ondertussen was het 12.00 uur geweest en werd de ‘meeting’ officieel gesloten.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!commodore

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden