Verslag Online Meeting 19 december 2020

Deel dit artikel

,

Om precies 10:00 uur begon onze vijfde online clubdag van 2020. Het aantal deelnemers groeit elke keer weer en we zaten nu ruim boven de 30 bezoekers (al was niet iedereen tegelijk online).  Ondergetekende (Ron van Schaik) opende de virtuele clubdag met een kleine terugblik op het afgelopen (akelige) corona jaar. Ook een kleine vooruitblik op het nieuwe jaar waarin we voorlopig nog geen echte clubdagen kunnen houden. Met wat geluk kan het misschien in juni of augustus weer maar laten we er maar niet teveel op vooruit lopen.

 

20201219 Online Clubdag01Verder nog wat laatste nieuwtjes en de aanbieding voor onze clubleden dat zij onder vermelding van HCC lidnummer en adres (via een mail of PB op Facebook) de complete jaargang van ons Info Bulletin thuis kunnen ontvangen. Aangevuld met de nodige leuke gadgets, een Amiga en Commodore sticker, een Amiga speldje en knoopsgat button, een Commodore button en een Commodore bankpasjeshouder als dank voor de steun van onze trouwe leden aan onze mooie club!

Als eerste stond een presentatie over de Amiga 500++ op het programma, helaas ging dit niet door maar het goede nieuws is dat deze presentatie verschoven is naar de online clubdag van 20 februari 2021.

Daarna was het de beurt aan Camiel en Arn over het door hun zelf in Basic ges20201219 Online Clubdag02chreven memory spel. Het leuke van dit spel is dat deze geschikt is om te gebruiken op de PET, maar ook op de VIC20 en bijvoorbeeld de Commodore 64. Het is de bedoeling dat het spel op 20201219 Online Clubdag03elke Commodore computer kan draaien. Tijdens de presentatie bleek er toch nog een klein foutje in het spel te zitten, op de Commodore 64 werd per ongeluk een niet bestaande positie ingegeven en daar wist het programma geen raad mee. Maar daar wordt nu hard aan gewerkt om dit aan te passen. Er waren ook nog een paar leuke tips van de andere deelnemers, kijken of Camiel en Arn de volgende keer weer wat leuke updates hebben gedaan.

20201219 Online Clubdag04Daarna ging een zeer enthousiaste Bart van het Computer Museum in Helmond een rondleiding geven. Met de camera ging het eerst naar één van de allereerste CAD computers ooit gemaakt, de Aesthedes 2 uit de beginjaren ‘80. Een enorm apparaat met een gigantisch bedieningspaneel waar allerlei mooie tekeningen mee gemaakt konden worden.  De Aesthedes tekende beelden met behulp van vectoren: coördinaten met daartussen rechte lijnen. Een tekening was opgebouwd uit 64 lagen, die elk 1 kleur konden bevatten. De 3 grote schermen hadden elk een eigen functie: het middelste scherm liet de compositie in kleur zien, alle lagen op elkaar gestapeld. Het rechterscherm toonde monochroom (in cyaan) de vorm van de geselecteerde laag. Het linkerscherm werd gebruikt als 'vergrootglas' - hier kon worden ingezoomd op de geselecteerde laag. Aesthedes-werk werd opgeslagen op floppy disks, wat meestal geen probleem opleverde, omdat vector-bestanden vaak zeer compact zijn - ze bestaan vrijwel alleen uit coördinaten en kleurcodes. Zo zijn bijvoorbeeld het 25 gulden biljet en het Heineken logo gemaakt op deze computer.

Toen ging Bart naar de Amiga “hoek”. Hier staan bijna alle Amiga’s die er “bestaan” inclusief de 3000T en 4000T. Bart liet ook heel trots de Amiga 2500 zien die door de NASA voor verschillende ruimtemissies is gebruikt. Ook de Amiga 4000 die gebruikt is voor de special effects in de film de Titanic is een heel bijzonder object. Deze heeft een mooie plaats in een glazen vitrine met daar bovenop de bewuste originele film in LaserDisk vorm in een mooie hoes. Als laatste werd er langs de enorme rij vitrines gegaan met daarin honderden boxed PC games. Dit is ’s werelds grootste collectie en als corona het toestaat is het voor iedereen de moeite om eens naar dit prachtige museum te gaan. Tevens is er de mogelijkheid om voor al hele kleine bedragen het museum in deze moeilijke tijden te steunen. Kijk maar eens rechtsonder op de website: https://www.homecomputermuseum.nl/

20201219 Online Clubdag0520201219 Online Clubdag06Daarna was Erik Hooijmeijer aan de beurt. De publicatie van zijn nieuwe 8 kB cartridge spel voor de Commodore VIC20 genaamd Overthrown was niet ongemerkt voorbij gegaan aan onze club. Nadat er ook in de nieuwsbrief aan de ruim 43.000 leden van de HCC aandacht aan was gegeven werd Erik pardoes lid van onze club (of was het andersom…) zodat we weer een “beroemd” 20201219 Online Clubdag07lid kunnen verwelkomen. In het spel ben je een ex-president van een corrupte oliestaat. Je doel is simpel: ontsnappen naar je privé-eiland zonder gedood te worden: http://ctrl-alt-dev.nl/Articles/VIC20-Overthrown/VIC20-Overthrown.html Erik liet een gedeelte van het spel in actie zien, totdat hij zelf helaas gedood werd…. Ook kwam de code nog aan bod voor de liefhebbers onder ons. Erg leuk!

Als laatste was er een presentatie door Martijn Wieland over zijn nieuwe project, een RGB LED controller voor de U64. Dit was erg leuk voor de techneuten onder ons, hij liet zien hoe deze aan te sluiten en ook hoe de verschillende kleuren “gemaakt” konden worden. Zie voor heel veel meer info (en ook andere projecten) de website van Martijn: https://www.tsb.space/

20201219 Online Clubdag0820201219 Online Clubdag09

 

Zo kwam er om 11:30 uur een einde aan het officiële gedeelte maar werd er nog gediscussieerd over bijvoorbeeld de nieuwste updates voor de Ultimate 64 en ook over de meerwaarde en het nut van het hebben van een forum. Inmiddels hebben we besloten om gebruik te gaan maken van het forum wat “ingebakken” zit in onze website Maar daarover informeren we je later meer. Ikzelf besloot tegen 12 uur af te haken maar de bijeenkomst liep daarna voor een klein groepje nog een tijdje door. Ik wens iedereen ondanks alles toch een goed 2021 toe en op 20 februari 2021 hebben we de volgende online clubdag.

Ron van Schaik, voorzitter HCC Commodore

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!commodore

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden