We kennen ze allemaal, die gekke bobbel aan het uiteinde van de USB kabel voor printer of gamecontroller. Het is niet mooi, het is niet handig, is dit echt nodig? En wat doen die dingen nou echt.
Om die vraag te beantwoorden gaan we een stukje terug in de tijd, zo'n 40 jaar geleden toen de schrijver van dit artikel zich nog afvroeg waarom er sneeuw op het TV scherm verscheen als de buurman op z'n nieuwe brommer door de straat reed. Iets herkenbaarder is misschien het geknetter en gekraak uit de speaker van de radio als iemand de TL-lampen in de keuken inschakelde.
Het slecht werken van de datarecorder of diskdrive wanneer je deze te dicht bij het zwart/wit TV-tje of de luxe kleuren monitor heb geplaatst is een probleem van een iets andere orde maar vergelijkbaar irritant. Ook heb ik een ZX-spectrum gebruiker wel eens horen klagen over z'n moeder, telkens als die de stofzuiger inschakelde raakte hij z'n programma in RAM kwijt. Of dit echt door die stofzuiger kwam is nu lastig aan te tonen, maar het heeft hem in ieder geval geleerd om tijdens lange programmeersessies regelmatig te saven en die kennis is altijd waardevol.
Toen duidelijk werd dat consumenten steeds meer elektronische producten konden gaan bezitten die gevoelig waren voor dit soort vormen van storing (of producten die juist zelf storing genereren) is er regelgeving ontstaan (in Europa is dat CE). CE heeft vele facetten waarvan EMC (Elektro Magnetische Compatibiliteit) er 1 van is. Hierdoor weet je dat apparaten met een CE logo er op geen problemen veroorzaken in combinatie met andere apparaten en omgekeerd (mits je ze gebruikt zoals in de handleiding is beschreven uiteraard). Deze CE regelgeving is best wel streng en soms ook best lastig voor ontwerpers van elektronische apparatuur. Echter... als men een apparaat ontwerpt en de eerste prototypes gaat testen komt men soms tot de vervelende conclusie dat het apparaat net niet voldoet aan de CE eisen. Dingen met lange snoeren zijn vaak een probleem. Dit omdat het snoer zal werken als antenne voor zowel de uitgestraalde als de ontvangen stoorsignalen. De beste manier is natuurlijk om geen snoer uit je apparaat te laten komen. Maar in het geval van een game controller, USB of voedings kabel is dat niet mogelijk. De eenvoudigste en snelste oplossing is dan om tijdens de metingen een ferrietkraal om het snoer te klemmen, hierdoor wordt alle radiosignalen in de kabel voldoende verzwakt en komt men net wel door de keuring. Soms is dit dan ook meteen de makkelijkste of goedkoopste oplossing. Maar, het is zeker niet de mooiste.
Wat gebeurt er nu als je met een grote tang deze kraal voorzichtig van je kabel af zou knippen, wat voor problemen krijg je dan? In de praktijk zal dat reuze meevallen. Je hoeft niet bang te zijn dat je pacemaker op hol slaat. Maar het kan zeker zo zijn dat je wekkerradio met AM ontvangst wel wat meer storing laat horen. En ook is er een grotere kans dat Mario plots rechtsaf gaat terwijl jij toch echt op links drukte precies op het moment dat die buurman weer op z'n inmiddels 40 jaar oude brommer bij jou door de straat rijdt.
Artikel geschreven door Jan Derogee