images/fade/fade1.jpg

En zo was het op zaterdag 17 oktober 2020 alweer de vierde online clubmeeting van dit akelige corona jaar. Deze keer was afgesproken om de klok van 10:00 uur strak aan te houden. Dit omdat het de vorige keren telkens al ruim voor de starttijd begon, hierdoor misten diverse deelnemers het eerste deel van de bijeenkomst. Voorzitter Ron van Schaik begon de meeting met de mededeling dat er dit jaar helaas geen fysieke clubdagen meer plaats kunnen vinden.

 

Verder had hij wat leuke allerlaatste nieuwtjes (deze zijn ook te vinden in ons Info Bulletin magazine)en dat onze club afgelopen september 39 jaar “jong” was geworden en we hopelijk in oktober 2021 het 40-jarig jubileum op een “normale” wijze met elkaar kunnen vieren! Er waren doorlopend zo rond de 20 deelnemers online in wisselende bezetting, deze konden zien dat Robert Sprokholt ondertussen bezig was om een toetsenbord in te bouwen in een PET.

20201017OnlineMeeting01

Als eerste gaf Antony Mo een presentatie over WHDload en IGame op de Amiga.

20201017OnlineMeeting02

20201017OnlineMeeting03

Hier was veel belangstelling voor en er werden na de leuke presentatie diverse vragen gesteld. De presentatie komt binnenkort ook op onze website te staan, dit melden we te zijner tijd ook nog wel via Facebook. (inmiddelds ter download: https://commodore.hcc.nl/downloads/publiek/295-handleiding-igame-amo-v1-3/file.html)

Er ontstond een discussie over de nieuwe Amiga 500, duidelijk werd dat er nog veel onduidelijk is...... Wordt het een mini of een versie op ware grootte? Worden er een aantal games standaard “ingebouwd”? Gaat hij eruit zien als een originele Amige 500 machine of krijgt hij een compleet ander uiterlijk. We blijven het volgen, voor wat meer info: https://be.hardware.info/nieuws/73586/retro-games-wil-amiga-500-opnieuw-uitbrengen

20201017OnlineMeeting04

Erwin van Betten gaf een uitgebreide presentatie over 3D printen. Als voorbeeld werd er een plastic kapje voor de Commodore 64SX ontworpen, de liefhebbers van deze machine onderkennen vast wel dat deze vaak zoek of stuk zijn.

20201017OnlineMeeting05

Erwin gebruikt daar het programma FreeCAD voor en het is erg leuk om te zien hoe je daarin allerlei onderdelen kunt ontwerpen. Ook het ontwerpen van de clipjes voor het toetsenbordje van de SX liet hij zien. Het mooie is dat je dit ontwerp (net als heel veel andere) gewoon op internet kunt vinden. Hij liet ook zien dat de maat van de spuitmond van de printer bepaald hoe fijn een onderdeel wordt uitgeprint, aangeraden wordt een maat van 0,2 mm. Je kunt na het printen vaak nog wel met een schuurpapiertje of met aceton een onderdeel verder bijslijpen en/of verfijnen.

20201017OnlineMeeting06

Tussendoor kwam Fred Drent nog even met een tip over een goed en goedkoop alternatief voor de Gotek genaamd Openflops.

Als laatste stond Gideon Zweijtzer gepland met een korte presentatie over de laatste toevoegingen aan de firmware die draaien op de Ultimate II+ en Ultimate 64. Dit werd door iedereen als zeer informatief beschouwd.

De nieuwe firmware versie, 3.9, zal uitgebreidere ondersteuning bieden voor veel voorkomende varianten van disk images; D64, D71, D81 en DNP. Vanaf deze versie wordt zowel het lezen als het schrijven naar deze bestandsysteemformaten volledig ondersteund. Hierbij is het ook mogelijk geworden om de wat lastigere ‘REL’ bestanden transparant over te zetten van het ene naar het andere bestandsysteemformaat, inclusief FAT.

Daarnaast is er een stuurprogramma gemaakt om sneller te communiceren met het virtuele bestandsysteem (VFS), zoals gezien vanaf de C64. Bij gebrek aan ondersteuning voor het JiffyDOS protocol bleef de snelheid in de voorgaande versies wat achter. Met dit nieuwe stuurprogramma, dat wordt aangeboden als ‘patch’ op de stock kernal, is een LOAD / SAVE performance van ruim 200×, ten opzichte van een standaard 1541 drive haalbaar.

20201017OnlineMeeting07

Hoewel deze interface niet de compatibiliteit biedt die een echte 1541 (of in hardware geëmuleerde 1541) heeft, is deze heel geschikt voor de serieuzere toepassingen, zoals het draaien van een BBS. Dit is zeker interessant in combinatie met de recent toegevoegde emulatie van de SwiftLink en modem laag.

Deze nieuwe firmware versie is nu in de testfase. Zodra alle zaken naar tevredenheid werken, zal er een update beschikbaar komen ter download; eerst voor de Ultimate-II+, en daarna voor de Ultimate 64.

Daarna bood Bart van den Akker aan om een coronaproof bezoek te brengen aan zijn Homecomputer Museum. Je kunt dan je eigen computer meenemen, dus mochten er mensen zijn die hier zin in hebben, binnenkort maken we een datum (in november) bekend.

Het was inmiddels al 12:15 uur en ik (Ron) moest afhaken maar de rest bleef nog een tijdje gezellig door discussiëren. Zo was ook deze keer de online clubdag een groot succes al kan het nooit een echte fysieke clubdag vervangen natuurlijk. Maar zolang het corona virus rondwaart is het een prima alternatief. De volgende online clubdag is op zaterdag 17 december van 10:00 tot 12:00 uur en de eerste agendapunten zijn al bekend. Robert gaat iets vertellen over de Amiga 500++ en Camiel en Arn over hun nieuwe Basic spel, die zal werken op de meeste Commodore computers. Ik wens jullie allen heel veel gezondheid en kracht toe de komende tijd! STAY SAFE (Ron van Schaik, voorzitter HCC Commodore).